2011-09-27 10:43:25• hírek • Szatmár.ro

Szent Gellért Nap Nyíregyházán

Az elmúlt hétvégén a Hám János Római Katolikus Iskolaközpont kilenc diákja valamint kísérőik részt vettek a nyíregyházi Szent Imre Katolikus Gimnázium által megszervezett Szent Imre Napon. A program témája a szülőföld szeretete és védelme volt. Scheitli Renáta beszámolója.

A program reggel 8 órakor szentmisével indult, majd két előadás következett: A haza védelme mindannyiunk szent kötelessége címmel Molnár Zsolt alezredes tartott előadást, majd A hazáért harcoltak címmel Szabó Mihálynak, a Királyi Katolikus Főgimnázium öregdiákjának előadását hallgathattuk meg. Ezután vendéglátóink felavatták a II. világháborúban hősi halált halt Vitéz Molnár Miklósnak, a Királyi Katolikus Főgimnázium diákjának emléktábláját.

Szünet után igen izgalmas útra kísérhettük diákjainkat, egy rendkívül jól átgondolt, megszervezett és pontosan lebonyolított akadályversenyre, melyen a Hám János diákjai is megmutatták ügyességüket a nap több rekordját is megdöntve. Az akadályversennyel párhuzamosan folyt a kisebbek számára megrendezett népdaléneklési verseny.

Ebéd után ellátogattunk a Nyíregyházi Főiskolára, ahol a pilóták elméleti és gyakorlati képzésével ismerkedhettünk meg, majd diákjaink kipróbálhatták, hogyan tökéletesíthető szimulátor segítségével a hegesztés technikája. Jó példa ez arra, hogyan alkalmazható a számítógépes technika a szakképzésben. A főiskolán tett látogatás után Kopriva Attila kárpátaljai festőművész Sóstón megrendezett kiállításának megnyitóján vettünk részt.



A szombati program a péntekihez hasonlóan élményekben gazdag és érdekes volt. A Kossuth téri koszorúzás után Máriapócsra vezetett utunk. Meghallgattuk a kegytemplom és kegykép történetét, felmentünk a kegyképhez, majd a lelkigyakorlatos ház mellett felkerestük és végigjártuk a Házaspárok útjának stációit. Máriapócs után nyírbátori séta következett, melynek során felkerestük a görög katolikus, a református és a római katolikus templomot, valamint meglátogattuk a Báthory Panoptikumot, melyben az állandó kiállítás a Báthory család korát és legendáját idézi meg. Ezt követően Vajára mentünk, itt a Vay kastélyt tekintettük meg.

Sok új élménnyel gazdagodva tértünk hát haza, hálásan gondolva azokra, akik meghívtak bennünket erre az ünnepségsorozatra. Mindannyian reméljük, hogy a találkozásnak, a közös ünneplésnek a jövőben is lesz folytatása.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: